Hok
Van "sigarendoos" tot duivenhok.

 Deze uitspraak werd mij ooit toegespeeld toen ik pas begon met de hobby, nu zo’n 10 jaar geleden.

 

Na ooit in mijn jeugd ongeringde postduiven te hebben gehad, heb ik op latere leeftijd (60) deze hobby/sport weer opgepakt. Als je ooit met het duivenvirus besmet bent geweest, kom je er vroeg of laat nooit  meer van af. Zo verging het mij dus. Ik ben nu ongeveer 10 jaar actief in de duivenwereld. Ik richtte destijds een gedeelte van mijn kippenhok in als duivenhok en begon met twee duiven. Was wel een beetje behelpen!! Maar er komen jongen en je koopt er twee bij. En dan kom je al gauw ruimte tekort. Enkele kippen eruit en de ruimte was weer wat groter.

In dat allereerste begin was ik nog niet aangesloten bij een Postduivenvereniging en dus ook niet bij het NPO. Dat kwam pas later (2009). Eerst kijken of de hobby me nog wel beviel. Na uiteindelijk toch lid te zijn geworden van de Postduivenvereniging “ de Alphense Vriendenclub” (en  ook van het NPO),  besloot ik in eerste instantie nog even passief lid te zijn en niet deel te nemen aan de wedvluchten. Gewoon vliegen van het hok leek me ook wel ontspannen. Meer liefhebber dan melker of sporter!

En zo staat na 3 jaar een heuse “bungalow” voor de duiven van een kleine liefhebber, want groot ben ik niet ! Twee jaar geleden heb ik een uitbouw gerealiseerd om daarin 4 vastzitkoppels te huisvesten. Zestien koppels en ong. 40 jongen kan ik erin herbergen en dat is meer dan genoeg.

    

Uiteindelijk heeft men mij toch kunnen bewegen om actief mee te gaan doen. En met mijn pensioengerechtigde leeftijd in zicht,  leek het mij toch wel interessant om mee te gaan doen. Vanaf 2011 ben ik toen daadwerkelijk  gaan deelnemen aan de wedvluchten.

Ondertussen was mijn kippenhok vervangen door een volièreachtig hok, een onderkomen met relatief weinig echte huisvesting voor de 6 koppels, die ik toen inmiddels had. Maar met het groeien van de populatie, groeide ook de behoefte aan betere, ruimere  huisvesting: een heus DUMO-hok met momenteel alles erop en eraan was het resultaat.

NIEUW KWEEKHOK 

In het najaar van 2017 heb ik een kweekhok gemaakt voor 6 broedkoppels.Hierin zitten mijn vastzitters, waaruit ik de meeste jongen wil kweken.
Op dit hok zitten koppels met de raslijnen van Gaby Vandenabeele, Heremans-Ceusters.

 

 

Copyright © 2015-2020 • F. Franken • Franken Pigeon Wings